Zaanstad ontvangt een financiële bijdrage vanuit de woningbouwimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor twee projecten- Kogerveldwijk (1.733 woningen) en Zaandam-Centrum (4.274 woningen) ontvangt Zaanstad een bijdrage van € 20,5 miljoen om deze woningen versneld te realiseren. 57% van de ruim 6.000 nieuwe woningen valt in de categorie betaalbaar. Hiermee wil Zaanstad meer tegemoet komen aan die woningzoekenden voor wie de nood nu het hoogst is: starters, senioren en de lage- en middeninkomens. Zo krijgen alle Zaankanters sneller een eerlijke kans op een passende, betaalbare woning. Ook geeft deze steun marktpartijen vertrouwen om te blijven investeren. De bestemmingsplannen voor de woningbouwprojecten Houthavenkade, De Zaanse helden en Bannehoven zijn inmiddels vastgesteld
Het college heeft een plan van aanpak voor de stikstofproblematiek vastgesteld met als doel om de woningbouw te stimuleren en het landschap en natura 2000 gebieden te herstellen.
Naast de groei van de stad zet Zaanstad ook in op de kwaliteit van de stad. Vanuit erfgoed wordt er gewerkt aan een Toetsingskader Vroeg 20ste -eeuwse wijken. Het Toetsingskader Vroeg 20ste -eeuwse wijken is bedoeld om vanuit erfgoed helderheid te verschaffen over de invalshoek waarmee naast eisen die voortkomen vanuit de prestatieafspraken, het afwegingskader voor renovatie en sloop/nieuwbouw wordt toegepast. Het Toetsingskader Vroeg 20ste -eeuwse wijken bestaand uit Waarderingskaarten, de formulering van criteria die de hoogte van de waarderingen bepalen en formulering van de richtlijnen die daaruit voorvloeien. Het toetsingskader wordt in Q4 van 2020 gepresenteerd aan de raad. Verder is dit jaar de visie linten, dijken en paden vastgesteld.
In het afgelopen jaar zijn de thema’s funderingsherstel en energetische verbeteringen onder andere aan elkaar gekoppeld door middel van de stappensubsidie. De subsidieregeling heeft een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van 270 woningen. Verder is de RRE subsidie toegekend.
In 2020 is overeenstemming bereikt met Parteon over de aanpak van de problemen in de Zeeheldenbuurt. Alle eigenaren die voor het bekend worden van de problematiek de woning bewoonden hebben een aanbod gekregen met een bijdrage van Parteon en de gemeente en het juridische proces te staken en tot aanpak over te kunnen gaan. Bijna iedereen heeft dit aanbod inmiddels geaccepteerd. Dat betekent dat er in Q4 gestart wordt met vernieuwing van de wijk middels renovatie of sloop/nieuwbouw.
Het groepsgewijs informeren van woningeigenaren over klimaatneutraal wonen, langer zelfstandig wonen en funderingsproblematiek heeft door de coronamaatregelen minder plaatsgevonden dan vooraf gepland. Er wordt gezocht naar andere manieren om de doelgroepen te blijven informeren omdat de coronamaatregelen van kracht zijn.