Portefeuillehouder(s): Breunesse, Baerveld, Groothuismink, Slegers
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
Zaanstad groeit de komende jaren van een stad van 155.000 naar 200.000 inwoners. Als gevolg van de stedelijke verdichting neemt de druk op de buitenruimte toe. Meer mensen zullen gebruik maken van schaarser wordende buitenruimte. Zij willen zich kunnen verplaatsen in de stad en in de regio, hun auto of fiets parkeren en goede plekken vinden om te recreëren. Daarbij bewaken wij het open landschap als belangrijke kernkwaliteit voor de stad en regio. Naast de toenemende druk stellen ontwikkelingen als de klimaatverandering, de energietransitie, de circulaire economie en de vergrijzing eisen aan de inrichting en het beheer en onderhoud van de buitenruimte. |
---|
Voortgang 2020
Corona
Als gevolg van de corona-pandemie wordt er meer vanuit huis gewerkt waardoor er minder vervoersbewegingen zijn. Daar staat tegenover dat het rijk gemeenten hiervoor deels compenseert Ook heeft Zaanstad te maken met een sterke toename van aangeboden afval en dumpingen. Daar staan ook extra vergoedingen tegenover. Verder heeft corona geleid tot minder verhuur van vastgoedobjecten waardoor de baten lager uitvallen.
Bereikbaarheid en Mobiliteit
Er wordt gewerkt aan een nieuw Zaans Mobiliteitsplan (ZMP) voor Zaanstad. In meerdere sessies wordt dit beleid afgestemd met de raad, bewoners en belangenorganisaties. Verwacht wordt dat het ZMP in het tweede kwartaal van 2021 voor besluitvorming aan de raad kan worden aangeboden. Onderdeel van het ZMP is het actualiseren van het parkeerbeleid. Na vaststelling van het ZMP wordt dit parkeerbeleid verder uitgewerkt,
Er wordt gewerkt aan een aantal grote infrastructurele projecten zoals de Avant (Thorbeckeweg), doortrekking A8/A9, de Guisweg, de Slinger en de openstelling van de Busbrug de Binding. De kosten voor de openstelling busbrug de Binding en de aanpassingen van de rondweg Westerkoog vallen circa € 2 miljoen hoger uit. Om dit project te realiseren in overeenstemming met verkeerskundige eisen en uitkomsten bewonersoverleg, is een extra bijdrage uit het Investeringsfonds noodzakelijk. De vervanging van de Wilhelminasluis nadert zijn voltooiing. Er moeten nog een aantal optimalisaties/aanpassingen worden uitgevoerd voor een veilige afwikkeling van scheepvaartverkeer en fietsverkeer. Na een positieve zienswijze van de raad heeft Zaanstad ingestemd met de gunning van de vervanging van de Zaanbrug. Nog wel wordt er gewerkt aan een alternatief voor de omleidingsroute via een volwaardig brugverbinding over de Zaan.
Landschap en klimaatadaptatie
De gemeentelijke ambities op het gebied van het versterken van biodiversiteit, goede woonomgeving, agrarische transitie van de polder Westzaan en de klimaatadaptatie en biodiversiteit liggen in sterke mate in elkaars verlengde. Met de voorjaarsnota is € 120.000 vrijgemaakt die ingezet wordt om een Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie op te stellen. Dit uitvoeringsplan wordt uitgewerkt aan de hand van de sporen;
- betrekken van bewoners en bedrijven bij het realiseren van deze opgaven;
- het stellen van kaders aan de ontwikkeling stad (gebiedsontwikkeling);
- het aanpassen van de bestaande stad;
- de ontwikkeling van het landschap;
- waterveiligheid
Vooruitlopend op het uitvoeringsplan worden al klimaatadaptieve maatregelen uitgevoerd bij lopende projecten. Zo worden klimaatadaptieve maatregelen meegenomen met de herinrichting van de Joke Smitsingel en de Schildersbuurt en zijn als proef een 18- bushaltes voorzien van sedumdaken.
Het Groen- en Waterplan wordt in 2020 herijkt. Herijking is noodzakelijk vanwege voortschrijdend inzicht ten aanzien van de beleidsdoelstellingen en de prioritering van de projecten.
Afval
In 2020 is de hernieuwde dienstverleningsovereenkomst (B&W besluit 2019/26571) vastgesteld en deze treedt met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2020 in werking
De uitvoering van het grondstoffenbeleidsplan wordt conform begroting uitgevoerd. In november 2020 gaat een communicatiecampagne van start om te komen tot een betere afvalscheiding.
Openbare Ruimte
De beschikbare budgetten voor vervangingsinvesteringen openbare ruimte worden naar verwachting in 2020 volledig besteed. Ook de budgetten die in 2019 niet tot besteding zijn gebracht, worden in 2020 uitgevoerd. Binnen het investeringsplan is de nadruk gelegd op de vervanging van groenvoorzieningen en civiele kunstwerken. Dit was noodzakelijk vanwege de herplant van bomen, de noodzaak om extra grasvelden op te knappen en veiligheid van civiele kunstwerken.
De gemeente is goed op weg in de uitvoering van het Projectplan veiligheid brugbediening uit 2019. Inmiddels zijn de deelprojecten ‘totaalbeeld cameraplan’ en ‘markering bruggen met gele vlakken’ geheel uitgevoerd. Met de uitvoering van beide projecten is een gevolg gegeven aan een belangrijke constatering in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Pr. Bernhardbrug. De komende tijd wordt verder gewerkt:
- Het optimaliseren van de camerabeelden op de beweegbare bruggen: dit project zal in de eerste helft van 2021 gereed zijn.
- Evalueren van object- en geluidsdetectie als hulpmiddel bij het bedienen van bruggen en de meerwaarde van attentieknoppen hierin. Evaluatie moet eind dit jaar zijn beslag krijgen.
Ook fase 1 van het groot onderhoud aan de Pr. Bernhardbrug wordt nog dit jaar uitgevoerd, waarin het grootste deel van de veiligheidsmaatregelen zijn opgenomen. Ook wordt verder gewerkt aan de voorbereiding van groot onderhoud aan de Nauernasche Brug, de Reint Laan jr. brug en de Vaartbrug, met daarin de overeengekomen veiligheidsmaatregelen.
Er zijn aanpassingen uitgevoerd om de bereikbaarheid voor minder validen (met name blinden en slechtzienden) te verbeteren van het Stadhuisplein, de Gedempte Gracht en het busstation Zaandam. Op het Hempontplein is een nieuwe toiletvoorziening gerealiseerd. Ondernemers, buurthuizen en sociaal wijkteams zijn gevraagd op de app ‘Hoge Nood’ aan te geven in hoeverre toiletvoorziening in hun panden ook gebruikt kunnen worden door een breed publiek. Daarmee ontstaat een netwerk van toiletvoorzieningen in Zaanstad die toegankelijk is voor het publiek. Er heeft een schouw plaatsgevonden van het centrumgebied in Wormerveer – de gewenste aanpassingen die hieruit naar voren zijn gekomen, worden de komende periode opgepakt.
Riolering
In 2020 is het Verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan (VGRP) vastgesteld. Met dit plan is gekozen om te sparen voor vervangingsinvesteringen om de schuldenlast van de gemeente te beperken. Op deze manier worden nieuwe structurele kapitaallasten beperkt. Daarnaast is ervoor gekozen om de samenwerking in de regio Zaanstreek-Waterland te continueren. Dit wordt in 2020 vastgelegd in regionale convenanten. In het VGRP zijn ook middelen opgenomen ter dekking van maatregelen tegen extreme regenval.